Specialist Huiselijk Geweld
Psychosociaal Therapeut

Over mijzelf

 Mijn naam is Marco Verhoef, een gepassioneerde jeugdzorgprofessional met meer dan tien jaar ervaring in het ondersteunen van ouders, kinderen en gezinnen. Ik zet me volledig in om het welzijn van gezinnen te verbeteren door hen te begeleiden naar veiligheid, balans en verbondenheid.


Mijn achtergrond

Mijn reis in de jeugdhulpverlening begon in 2014, nadat ik in 2011 mijn HBO-bachelor Social Work afrondde. In 2024 voltooide ik mijn opleiding tot Specialist Huiselijk Geweld aan de sociale academie in Utrecht. Deze opleidingen, gecombineerd met mijn ruime praktijkervaring, hebben me gespecialiseerd in het werken met gezinnen die te maken hebben met complexe problemen op meerdere leefgebieden.

Sinds 2017 werk ik bij Partners voor Jeugd, waar ik me richt op probleemanalyses en het identificeren van de onderliggende oorzaken van psychosociale problemen binnen gezinnen. Daarvoor werkte ik als generalistisch gezinscoach in het wijkteam van de gemeente Delft, waar ik casemanagement en systeemgesprekken vanuit een contextuele benadering toepaste.

Mijn expertise

Ik bied specialistische begeleiding en ondersteuning aan gezinnen en individuen in situaties van:

  • Huiselijk geweld
  • Complexe jeugdproblematiek
  • Ontwikkelingsstoornissen en bedreigingen
  • Psychosociale uitdagingen binnen gezinssystemen

Opleiding en specialisatie

    Mijn opleiding tot psychosociaal therapeut heeft mij een stevige basis gegeven om effectief te werken met kwetsbare gezinnen. Met deze achtergrond kan ik diepgaande ondersteuning bieden, specifiek afgestemd op de unieke behoeften van mijn cliënten.
    Ik maak de dynamiek van huiselijk geweld inzichtelijk aan de hand van theorieën zoals:
  • Hechtingstheorie
  • Systeemtheorie
  • Pedagogiek
  • Theorieën over trauma en eergerelateerd geweld
  • Verslavingskunde
  • Psychopathologie
  • Sociologie

Therapeutische interventies

    De methodieken die ik inzet variëren afhankelijk van de situatie en behoeften van het gezin. Deze omvatten:
  • Systeembenadering
  • Contextuele benadering
  • Emotionally Focused Therapy (EFT)
  • Voice Dialogue
  • Narratieve therapie
  • Groepswerk en ouderbegeleiding
  • Kinderwerk

Wat ik bied

    In mijn praktijk richt ik me op het analyseren van problemen, het bieden van emotionele ondersteuning, en het eventueel samenwerken met andere professionals om een holistische aanpak te waarborgen. Ik stel behandelplannen op, monitor de voortgang nauwkeurig, en pas de aanpak aan wanneer nodig.
    Ik geloof in de kracht van samenwerking, zowel binnen gezinnen als met betrokken zorgprofessionals. Mijn doel is om samen te werken aan duurzame oplossingen die gezinnen helpen om weer in balans te komen en vertrouwen te krijgen in de toekomst.
    Neem contact op voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik jou en jouw gezin kan ondersteunen.


Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychosociaal therapeut?

Een psychosociaal therapeut  heeft een HBO+ een post HBO vervolg, gedaan en gaat vooral onderzoeken wat de belemmerende gedragspatronen en diepere blokkades zijn. In de therapie staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal. Het omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen/therapieën die kunnen worden ingezet. Het probleemoplossend en zelfhelend vermogen van de cliënt wordt geactiveerd. Hierdoor zal de veerkracht en kwaliteit van het leven weer toenemen.
Een psycholoog heeft minimaal een vierjarige WO-opleiding gevolgd. Een psycholoog kan een DSM-diagnose stellen. De DSM-5  is een classificatiesysteem waarin internationale afspraken zijn gemaakt over welke criteria van toepassing zijn op een bepaalde psychische stoornis op basis van (nieuwe) wetenschappelijke inzichten.
Het verschil tussen psycholoog en psychosociale therapie zit hem ook in de verwijzing en vergoeding. De psychologische begeleiding valt onder de basis verzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Psychosociale therapie valt onder de aanvullende verzekering en de hoogte van de vergoeding is verschillend per zorgverzekeraar.
Kort gezegd behandelt de psychosociaal therapeut tijdelijke problematiek bij psychologisch gezonde mensen zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen, angsten, depressie, rouw en verlies, stress problematiek, eenzaamheidsgevoelens, relatieproblemen etc. Zwaardere problematieken als ernstige gedrags- of persoonlijkheidsstoornissen, worden behandeld door de gespecialiseerde psycholoog, psychotherapeut en/of psychiater.
Ik ben opgeleid tot psychosociaal therapeut, inclusief een post-master tot specialist huiselijk geweld. Dit valt onder complementair en aanvullende zorg.


Mijn Missie

Mijn missie is om bij te dragen aan een veilige en ondersteunende omgeving voor ouders en kinderen. Door samen te werken met diverse professionals en gebruik te maken bewezen methoden, streef ik ernaar om duurzame positieve veranderingen te bewerkstelligen in het leven van de mensen die ik ondersteun. Mijn werk is gebaseerd op empathie, professionaliteit en een diepgaande betrokkenheid bij de gemeenschap die ik dien.
Bedankt voor het bezoeken van mijn website. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over mijn werk, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.


Samen kunnen we werken aan een betere toekomst om zo die hardnekkige cirkel voor eens en voor altijd te doorbreken!.