Gediplomeerd/gecertificeerd psychosociaal therapeut
Specialist Huiselijk Geweld

Specialistische hulp bij huiselijk geweld

Huiselijk geweld raakt ons allemaal. Het is een complexe en pijnlijke realiteit die zich afspeelt achter gesloten deuren, waar veiligheid en geborgenheid zouden moeten heersen. Onder huiselijk geweld verstaan we alle vormen van fysiek, seksueel en psychisch geweld binnen de huiselijke sfeer, gepleegd door een (ex-)partner, gezinslid of familielid. Van partnergeweld en kindermishandeling tot ouderenmishandeling en eergerelateerd geweld: elk type vraagt om een specifieke aanpak en een gezamenlijke inspanning om verandering te realiseren.

Waarom specialistische hulp bij huiselijk geweld?

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Dit laat diepe sporen na, zowel fysiek als emotioneel. Voor kinderen kan het verlies van vertrouwen en problemen in relaties een levenslange impact hebben. Ook plegers hebben vaak baat bij hulp om hun gedrag te begrijpen en te veranderen.
Samen herkennen, begrijpen en aanpakken vraag om een specifieke aanpak.
Het herkennen van de subtiele signalen van huiselijk geweld is de eerste stap. Mijn missie is om slachtoffers, getuigen en plegers te ondersteunen met kennis, hulp en hoop. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen zich veilig voelt in zijn of haar eigen huis.

Lees verder over mijn dienst en ontdek hoe wij samen een verschil kunnen maken!

2025-03-29

Femicide in Nederland

situationeel geweld.pngOndanks dat er weinig berichtgeving over is, komt femicide ook voor in Nederland. In 2018 waren er 43 vrouwelijke sterfgevallen door moord of doodslag, hiervan was 76% om het leven gebracht door een (ex-)partner (CBS). In veel gevallen is er sprake van structureel geweld. De reden voor het dodelijke geweld is lastig vast te stellen. Wel blijkt uit onderzoek dat de periode na een relatiebreuk of scheiding extra dreiging kan opleveren. Daders handelen bijvoorbeeld uit jaloezie, wraak of een geschaad ego omdat ze er niet mee om kunnen gaan dat hun relatie met hun partner over is of dat zij met een andere man is verder gegaan. Ook zijn er daders die te maken hebben met ernstige psychische problemen.
Geweld tegen vrouwen
We noemen geweld tegen vrouwen ook wel gendergerelateerd geweld, hier vallen alle gewelddadige handelingen onder op grond van iemands geslacht, genderidentiteit of genderexpressie. Hier valt naast geweld tegen vrouwen dus ook geweld tegen mannen en transgenders onder.
Dat geweld tegen vrouwen alleen voor zou komen in bepaalde culturen of lagen van de samenleving is een misvatting. Het komt in alle landen, culturen en lagen van de samenleving voor.
In 2012 heeft Nederland een Europees verdrag ondertekend inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Dit verdrag staat beter bekend als het Verdrag van Istanbul en stelt verschillende eisen aan de aanpak van dit probleem.

Marco - 08:07:15 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.